środa, 1 lutego 2012

Przepis na paluszki

Przedstawię wam przepis na paluszki (bezglutenowe, bez mąki pszennej i żytniej, bez drożdży i bez mleka)

Składniki:
-2 łyżki mąki aramantusowej
-2 łyżki mąki ryżowej
-2 łyżki mąki kukurydzianej (można zastąpić dowolnym rodzajem mąki - ważne by zachować proporcje)
-ok. 2 łyżki gotowanych ziemniaków
-trochę cukru do smaku (niekoniecznie)

Przepis:
Wszystko mieszamy ze sobą i długo wygniatamy, by powstała jednolita masa. To jest bardzo ważne, by potem nie było grudek i żeby nasze paluszki urosły. Potem z ciasta formujemy paluszki i kładziemy na pergamin do pieczenia (wtedy nie trzeba niczym smarować blachy). Pieczemy pół godziny.
To moje paluszki przed pieczeniem 
 A tu po pieczeniu
 I tak właśnie wyglądają 

1 komentarz:

  1. O. Wyglądają bardzo apetycznie, chociaż ja wolę cieniutkie paluszki. Ręcznie chyba będzie ciężko takie zrobić...
    Może zabiorę się za robienie tych w weekend. Zobaczymy jak mi wyjdą.

    OdpowiedzUsuń